Mordene på Stagsted Hede

mordene på Stagsted Hede
Kultur

Mordene på Stagsted Hede

Efter en del ballade ved et høstgilde på gården Langholt, blev fire personer myrdet på bestialsk vis af nogle af egnens borgere. Efter den følgende retssag blev fire personer dømt til døden, og ca. 180 andre fik forskellige domme for hæleri og anden medvirken. De fire myrdede blev efter obduktion begravet uden for kirkegårdsmuren ved Skæve Kirke. Man mener at balladen og retssagen er skyld i, at Vendsyssel siden er kaldt "landet norden for lov og ret".

På Stagstedhedevej i Skæve Sogn udspillede der sig i 1841 et drama, der fik katastrofale følger både for beboerne i Stagstedhedehuset, som også blev kaldt asylet, hospitalet eller slet og ret fattighuset.

På Stagstedhedevej boede to familier kaldet skovfamilien og klogfamilien. Begge familier var i store dele af Vendsyssel kendt og berygtet for både tyveri, hæleri og røveri, hvilket gjorde, at man i lang tid på egnen havde drøftet, hvordan man kunne få dem stoppet, idet politiet kun viste yderst sjældent viste sig i dette yderområde.

Dramaet starter ved en legestue (høstgilde) på gården Langholt, der ligger på Skævevej nogle få hundrede meter nord for Stagsted. Under dette gilde kommer nogle medlemmer af de to familier for at deltage i festlighederne - uden dog at være inviteret hertil. Det ender med et slagsmål, hvor festdeltagerne gennembanker de unge mænd fra Stagstedhedehuset. Det blev både brugt vogneger, kæppe og en bismervægt som våben. Stagstedhedefolkene forsvarede sig med en økse... Både økse og Bismervægt findes i dag på Try Museum.

Efter at være gennembanket kommer de hjem og bliver af familierne lagt til sengs for at komme sig igen.

Et par dage senere samles nogle personer på Østergård i Stagsted for at rådslå om, hvordan man kan få stoppet uvæsenet, og de beslutter sig for at bevæbne sig med kæppe for at give dem en alvorlig afklapsning. Efter mørkets frembrud går man med en lygte i spidsen mod huset, hvor man trænger ind og slæber beboerne ud på gårdspladsen, hvor afstraffelsen finder sted. Imidlertid ender det i en total blodrus, hvor fire af beboerne bliver dræbt. De tre af dem bliver efterladt på møddingspladsen, mens den fjerde dagen efter bliver fundet død ved gården Bollehøj på vejen mod Vesterskov. her havde han lovet at afsløre, hvor man havde gemt nogle tyvekoster.

Nu kommer politimester, embedslæge og andre myndigheder naturligvis til Stagsted for at opklare sagen. De syv, der deltog i afstraffelsen, bliver anholdt for mordet, hvorefter de fire af dem bliver dømt til døden, mens tre andre bliver idømt tugthusarbejde i Viborg.

De fire dræbte bliver efter obduktion af embedslægen begravet uden for kirkegårdsmuren ved Skæve kirke. Man mente ikke, at de havde fortjent at ligge på selve kirkegården. De kom dog senere indenfor, da kirkegården blev udvidet. De ligger i dag ved siden af kirkegårdskapellet.

Kort tid efter drabene kommer Kronprins Frederik (den senere Frederik VII) til egnen i anden anledning, og da han hører om sagen, drager han med følge til Stagsted for at bese stedet. 

I forbindelse med retssagerne afsløredes en række andre mindre forbrydelser, såsom tyveri og hæleri, hvilket medførte, at 180 personer måtte igennem retssystemet, og hele denne sag blev nok starten på Vendsyssels ry for at ligge norden for lov og ret.

På stedet, hvor Stagstedhedehuset lå, har ”Historisk Samfund for Vendsyssel” ladet opstille en sten med navnene på de implicerede. På forsiden de syv dømte og på bagsiden de myrdende.